Uncategorized

پولی کش چیست + انواع آن

آموزش جامع تعویض لنت ترمز

شاید نام پولی کش را زیاد شنیده‌ باشید و این سوال برایتان مطرح شده‌باشد که پولی کش چیست؟ اگر از آن دسته افرادی هستید که در صنایع خودروسازی و نفت و گاز فعالیت می‌کنید، حتماً با پولی کش آشنا می‌باشید. این وسیله جزء ابزار‌هایی است که برای بیرون آوردن قطعات مختلف بلبرینگ و چرخ دنده بکار می‌رود. این ابزار قادر است همه اجزا را بدون آنکه آسیب ببینند از شفت خارج نماید. عملکرد این ابزار براساس فشار‌های مکانیکی و هیدرولیکی انجام می‌شود. ظاهر این ابزار بسیار ساده به نظر می‌رسد؛ اما می‌تواند در کار‌های سخت و تخصصی مانند کارخانجات صنعتی و تعمیرگاه‌ها و پروژه‌های نفت و گاز و تعمیر ماشین آلات سنگین و صنعتی مورد استفاده قرار گیرد. 

پولی کش چیست؟ 

پولی کش برای جدا کردن قطعاتی که روی شفت قرار گرفته‌اند بکار می‌رود. نیرویی که برای استفاده از پولی کش به کار می‌رود، به شکل مکانیکی (دستی) و هیدرولیکی (بادی) تامین می‌گردد. از نظر ظاهری این دستگاه از یک شفت اصلی و دو یا سه بازو تشکیل‌شده که در دو طرف دستگاه قرار می‌گیرند. فشار‌های مکانیکی و هیدرولیکی در واقع جزء نیرو‌های محرکه این دستگاه می‌باشند که باعث می‌شوند فشار کششی دستگاه افزایش یابد. این ابزار توانایی افزایش چند برابری نیروی مکانیکی و هیدرولیکی اولیه را دارا است و می‌تواند نیروی کششی زیادی به قطعاتی که روی همدیگر قرار گرفته‌اند، وارد کند. 

معرفی و بررسی انواع پولی کش 

معمولاً پولی کش‌ها به دو دسته دستی و هیدرولیکی تقسیم می‌شوند و هر کدام از این دستگاه‌ها کاربرد‌های خاص خود را دارند. این ابزار را با نام‌های دیگری مثل دستگاه پولی کش دستی به نام مکانیکال و دستگاه هیدرولیکی به نام فولی کش روغنی نیز می‌شناسند. نوع دستی خود به دو دسته دو شاخه و سه شاخه تقسیم می‌شود. نوع هیدرولیکی هم از نظر فاکتور‌های مختلفی که دارد، تقسیم‌بندی شده که در تقسیم‌بندی نوع هیدرولیکی وزن و نوع تیپ یا پمپ جزء مهم‌ترین از جمله فاکتور‌ها هستند. همچنین پولی کش‌ها از نظر نوع پمپ یا تیپ به انواع پمپ سرخود و پمپ جدا تقسیم‌بندی می‌شوند. 

بررسی پولی کش دستی یا مکانیکی 

یک نوع پولی کش به نام پولی کش دستی یا مکانیکی معروف است که همان گونه که از نام آن پیداست به کمک نیروی مکانیکی عمل خود را انجام می‌دهد. این نوع ابزار در دو شکل دو شاخه و سه شاخه وجود دارد. معمولاً فولی کش را براساس ویژگی‌های ساختاری تقسیم می‌کنند. به همین خاطر نوع دستی آن در دو شاخ به دو شکل ریلی و مفصلی یافت می‌شود. از دیگر خصوصیات این ابزار باید به تعداد و نوع بازو‌های آن اشاره کرد که از دو یا سه بازوی کشنده تشکیل می‌شود و یک پایه نگهدارنده دارد. 

این پایه و بازو‌ها بر پشت قطعه‌ای که روی شفت قرار دارد و باید خارج شود، قرار می‌گیرند. به‌وسیله نیروی مکانیکی قطعه مورد نظر از شفت بیرون کشیده می‌شود. نوع دستی سایز‌های مختلفی دارد که این سایز‌ها براساس سایز دهانه مشخص می‌شوند. بنابراین می‌توانیم بگوییم طبق سایز کارگیر دهانه، سایز‌بندی‌های پولی کش‌ها نیز متفاوت می‌باشد. در واقع سایز پولی کش‌ها رابطه مستقیمی با سایز بازو‌ها دارد؛ به این معنا که با افزایش سایز‌ این ابزار سایز بازو‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند. علت این تغییر این است که این ابزار بتواند نیروی مورد نیاز برای کشیدن قطعات را داشته‌باشد. 

انواع فولی کش دستی 

پولی کش‌های دستی به سه دسته پولی کش صفحه‌ای،  سه شاخه و  داخلی تقسیم می‌شوند. 

پولی کش دستی سه شاخه 

از پرفروش‌ترین پولی کش‌ها می‌باشد که در جدا کردن چرخ دنده‌ها از همدیگر یا جدا کردن بلبرینگ از شفت مورد استفاده قرار می‌گیرد. قسمت انتهایی هر شاخه با قطعه درگیر می‌باشد که به شکل چنگک طراحی شده تا بتواند به شکل کامل دور پولی یا بلبرینگ قفل شود. علت محبوب بودن این پولی کش قابلیت تنظیم اندازه‌های چنگک آن است که این قابلیت سبب می‌گردد تا بتوان با طیف وسیع از بلبرینگ و شفت کار کرد. بازو‌های این ابزار سه شاخه و از جنس فولاد می‌باشد که در هنگام کار به هیچ عنوان خم نمی‌شود و استحکام زیادی دارد. 

پولی کش صفحه‌ای 

پولی کش‌های صفحه‌ای ایمن‌ترین نوع  می‌باشند که از نظر فنی جزء پولی کش‌ها به حساب نمی‌آیند و بیشتر عملکردی شبیه به گیره دارند. در زیر و دور صفحات شفت گیرکرده و قطعه را داخل خود نگه می‌دارند. این نوع پولی کش از دو نیم دایره از جنس فولاد و یک محور تشکیل می‌شوند. در واقع این ابزار در سایز‌های کوچک تا متوسط وجود دارند و برای سایز‌های بزرگ فولی کش سه شاخه بکار برده می‌شود. 

فولی کش داخلی 

برای جدا کردن انواع بلبرینگ تهیه و تولید می‌شود. اگر به یک پولی کش با دهانه خیلی کوچک نیاز داشته باشید، می‌توانید از این ابزار استفاده کنید. چنگک‌های این پولی کش به وسیله یک چکش کشویی علاوه بر وارد کردن نیروی کششی به انواع پولی، با کمک حرکات ضربه‌ای باعث شل شدن قطعه نیز می‌شود. 

پولی کش هیدرولیکی 

نوع هیدرولیکی یکی دیگر از انواع پولی کش‌ها می‌باشد که شباهت‌هایی با نوع دستی دارد. در واقع شیوه جداسازی قطعات از شف یا شکل قرارگیری آن شبیه نوع دستی می‌باشد. این دو در نحوه وارد کردن نیرو با یکدیگر متفاوت هستند و تنها تفاوت بین این دو پلی کش همین است. همان گونه که از نام آن پیداست برای وارد کردن نیرو، نیروی هیدرولیکی را به کار می‌برد. در صورتی که در پولی کش دستی از نیروی دست استفاده می‌شود. مسلماً فشار و سرعت نوع هیدرولیکی از دستی بیشتر خواهد بود. 

به همین خاطر افرادی که سرعت کار برایشان مهم است، از این پولی کش استفاده می‌کنند. سایز این پولی کش نیز از نوع دستی بزرگتر می‌باشد. از دیگر ویژگی‌های آن می‌توان به تنوع آن براساس وزن اشاره کرد. این محصول در وزن‌های مختلفی تولید می‌گردد و تنوع آن تنها به وزن محدود نمی‌شود؛ بلکه ساختار متنوعی نیز دارد. نوع هیدرولیکی دارای دو دسته پمپ سرخود و پمپ جدا می‌باشد. مدل سرخود دارای پمپ جک و سیستم انتقال دهنده یکپارچه است و نیازی به سرویس و نگهداری ندارد؛ اما با گذشت زمان ممکن است دچار نشت روغن یا استهلاک شود. نوع پمپی آن حتماً به نگهداری ویژه نیاز دارد و احتیاج به استفاده از تعویض یا شارژ روغن و همچنین شلنگ دستگاه نیز خواهد داشت. 

بهترین مارک پولی کش

از مواردی که کیفیت و دوام ابزاری همچون پولی کش را تضمین می‌کند، مواد اولیه استفاده شده توسط شرکت سازنده آن می‌باشد. به همین ترتیب مارک تولید شده فولی کش از مهمترین موارد خرید میش باشد. از بهترین برند های حال حاضر تولید کننده این ابزار می‌توان به :

پولی کش دانا پلاس: از بهترین پولی کش های بازار می‌توان به این برند اشاره کرد. فولی کش بلند دو پایه کشویی دانا پلاس از محصولات با کیفیت این برند می‌باشد که می‌توانید برای خرید اقدام نمایید.

پولی کش هزبرن: پولی کش های دو شاخ هزبرن در این برند بسیار معروف اند. اگر نیاز به فولی کش دو شاخه در حوزه کاریتان داشتید، به هیچ عنوان برند هزبرن را فراموش نکنید.

راهنمای خرید پولی کش 

قبل از خرید یک پولی کش مناسب باید نکات زیر را در نظر بگیرید. 

  1. سایز قطعاتی را که با آن سر و کار دارید در نظر بگیرید و به موقعیت قرارگیری آن‌ها نسبت به شفت توجه زیادی داشته‌باشید. 
  1. دهنه پولی کش باید به اندازه‌ای بزرگ باشد که دور پول یا چرخ دنده کاملاً گیر کند. قبل از خرید، اندازه دهنه مورد نظر و باز و بسته شدن آن را مورد بررسی قرار دهید. هرچه کارگیر دهانه بیشتر باشد قدرت و وزن آن نیز بیشتر است. 
  1. در هنگام خرید توجه به نوع پولی کش نیز مهم می‌باشد. بیشتر از نوع سه شاخه استفاده کنید؛ زیرا ایمنی بالاتری دارد و کار با آن‌ها نیز راحت‌تر است. 
  1. نکات مهم دیگر کیفیت، برند و کشور سازنده هستند. به‌دلیل مهم بودن این ابزار از نظر ایمنی و کارایی، بهتر است که به علت شکننده بودن از نوع ارزان آن استفاده نشود.

فروشگاه اینترنتی آچارکس، ارائه دهنده انواع آچار بکس و ابزارآلات دستی در سراسر کشور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *